@article { author = {Khalili, Tayebeh and Sarai Tabrizi, Mahdi and Babazadeh, Hossein and Ramezani Etedali, Hadi}, title = {Water Resources Management of Qom Province by Using the Concept of Water Footprint}, journal = {Iranian journal of Ecohydrology}, volume = {6}, number = {4}, pages = {1109-1119}, year = {2019}, publisher = {Faculty of New Sciences and Technologies, University of Tehran}, issn = {2423-6098}, eissn = {2423-6101}, doi = {10.22059/ije.2020.288176.1202}, abstract = {Lack of adequate rainfall, lack of management and demand for water in arid and semi-arid regions such as Qom, and also management of water resourcesin the agricultural sector have all been difficult. According to the water balance received from the Qom regional water company, agriculture is challenged as the largest consumer of water. The purpose of this study was to use the concept of water footprint and virtual water trading in (2004-2014) to reduce pressure on water resources and better management. Due to the low irrigation systems, the white-water footprint was very high. Also, the blue water footprint calculated more than the green and gray water footprint. The white-water footprint in cotton estimated to be 5267 m3/ton, that includes 48% of the total water footprint and the amount of blue water footprint in cotton calculated to be 46% of the total water footprint. After cotton, watermelon has the highest amount of white water footprint that is 64% of the total water footprint, and the amount of blue water footprint in this product was 32%. The amount of white-water footprint in barely, wheat, hay, onion, tomato, melon and corn, is respectively 55%, 49%, 48%, 51%, 46%, 54% and 37/5% of the total water footprint. Rainfall decreases the amount of green water footprint in Qom. The green water footprint in barelyand wheat was more than other products that represents the symmetry of the rainy season and cultivation, the green water footprint in barely 12% and in wheat was 11% of the total water footprint. The exports of Qom are from cotton and barely. The virtual water of cotton and barely which goes out from the Qom was 250.41 MCM and economic income of cotton and barely was 429 billion Rials. Wheat, onion, tomato, melon and watermelon imported to the Province and the Qom Province virtual water imports, amount to 683 MCM. Finally, to better understand the status of water resources, ability indicators were calculated. The low index of Qom is 33% and the intake intensity index was 30%.}, keywords = {blue water,Green Water,Virtual Water Trading,Water Deficit Index}, title_fa = {مدیریت منابع آب محصولات زراعی استان قم با استفاده از مفهوم رد ‏پای آب}, abstract_fa = {در مناطق خشک و نیمه‏خشک مانند استان قم، مدیریت منابع آب به‏خصوص در بخش کشاورزی، اهمیت زیادی دارد. مطابق بیلان آب دریافتی از سازمان آب منطقه‏ای استان قم، همواره کشاورزی به‏عنوان عمده‏ترین مصرف‌کنندۀ آب در این استان سبب ایجاد چالش بوده ‏است. هدف از انجام تحقیق حاضر، استفاده از مفهوم رد پای آب و تجارت مجازی برای محصولات زراعی استان قم در بازۀ زمانی 1385‏-‏1395 برای کاهش فشار واردشده بر منابع آبی موجود و مدیریت بهتر بود. به‏دلیل کم بودن راندمان سامانۀ آبیاری، حجم رد پای آب سفید در محصولات استان بسیار زیاد تخمین زده ‏شد. همچنین، سهم رد پای آب آبی در محصولات استان نیز بیشتر از مقادیر رد پای آب سبز و خاکستری برآورد شده است. رد پای آب سفید در محصول پنبه 5267 مترمکعب بر تن برآورد شده است که 48 درصد از سهم کل رد پای‏ آب را به خود اختصاص داده ‏است و سهم رد پای‏ آب آبی در این محصول نیز 46 درصد از سهم کل رد پای آب بود. بعد از پنبه، هندوانه بیشترین سهم رد پای سفید بین سایر محصولات را داشت که حدود 64 درصد از سهم کل رد پای آب را به خود اختصاص داده و سهم رد پای آب آبی در این محصول 32 درصد برآورد شده است. سهم رد پای آب سفید در محصولات جو، گندم، یونجه، پیاز، گوجه‌فرنگی، خربزه و ذرت به‏ترتیب برابر 55‌، 49‌، 48‌، 51‌، 46‌، 54 و 5/37 درصد از سهم کل رد پای آب محاسبه‌شده است. با توجه به سهم بسیار زیاد رد پای آب سفید، می‏توان از رد پای آب خاکستری صرف‌نظر کرد. همچنین، رد پای آب سبز به دلیل کمبود میزان بارش در استان قم بسیار ناچیز برآورد شده است. رد پای آب سبز در محصولات جو و گندم نسبت به سایر محصولات بیشتر بود که علت این امر یکسان بودن فصل کشت و بارندگی بوده‏ است. سهم رد پای آب سبز در محصول جو و گندم به‌ترتیب 12 و 11 درصد از سهم کل رد پای آب بوده است. صادرات آب مجازی استان قم مربوط به دو محصول پنبه و جو بود، که حجم آب مجازی صادراتی سالانۀ این دو محصول معادل 41/250 میلیون مترمکعب و درآمد اقتصادی حاصل از آن، معادل 429 میلیارد ریال بوده‏ است. همچنین، محصولات گندم، پیاز، گوجه‌فرنگی، خربزه و هندوانه به استان وارد می‌شود و حجم واردات آب مجازی استان معادل MCM683 بوده است. در نهایت، برای درک بهتر وضعیت منابع آبی موجود، شاخص‏های محاسباتی آب نیز محاسبه شده است. استان قم با شاخص کم‏آبی 33 درصد در آستانۀ کم‏آبی قرار دارد و همچنین شاخص شدت مصرف آب نیز 30 درصد برآورد شده است.}, keywords_fa = {آب آبی,آب سبز,تجارت آب مجازی,شاخص کم‏آبی}, url = {https://ije.ut.ac.ir/article_74840.html}, eprint = {https://ije.ut.ac.ir/article_74840_06679a0c4d5b2cd073d0156c8f15b13f.pdf} }