TY - JOUR ID - 80169 TI - ارزیابی پارامترهای کیفی منابع آب زیرزمینی دشت کامیاران کردستان JO - اکوهیدرولوژی JA - IJE LA - fa SN - 2423-6098 AU - سعادتمند, اکبر AU - نوراللهی, یونس AU - یوسفی, حسین AU - محمدی, علی AD - کارشناس ارشد مهندسی محیط زیست، دانشکدۀ محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران AD - دانشیار گروه انرژی‏ های نو و محیط ‏زیست دانشکدۀ علوم و فنون نوین، دانشگاه تهران، تهران AD - دانشجوی دکتری علوم و مهندسی آب، منابع آب، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 8 IS - 2 SP - 357 EP - 367 KW - آب زیرزمینی KW - دشت کامیاران KW - کیفیت آب KW - IDW DO - 10.22059/ije.2021.317074.1457 N2 - آب زیرزمینی به‏عنوان بخش مهمی از آب‏های تجدید‌شوندۀ جهان محسوب شده که حدود 60 درصد از منابع آب تجدیدپذیر قابل دسترس را به خود اختصاص داده است. با توجه به اهمیت کیفیت آب در مصارف شرب و کشاورزی، این مطالعه با هدف بررسی کیفی منابع آب زیرزمینی دشت کامیاران، انجام شد. به این منظور در گام نخست، در سال 1391، تعداد 42 نمونه از چاه‏های آب این دشت برداشت شده و به‏وسیلۀ روش استاندارد تجزیه‌وتحلیل (APHA) در آزمایشگاه آنالیز شدند. سپس شش پارامتر کلیدی و مؤثر بر تعیین کیفیت آب که در استانداردهای شرب و کشاورزی اغلب بیان شده‏اند، مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت. سپس، با بررسی مجذور میانگین مربعات خطا در دو روش درون‏یابی (روش کریجینگ و روش میانگین فاصلۀ وزنی (IDW))، روش IDW به دلیل خطای کمتر (RMSE کمتر) برای پهنه‏بندی انتخاب شد. نتایج نشان داد عوامل هدایت الکتریکی و مواد جامد محلول، دارای بیشترین نوسان‌ها در این دشت بوده و بازۀ آن برای EC از µmhos/cm 15 هزار تا µmhos/cm 600 و برای TDS از mg/lit 10200 تا mg/lit 45 شناسایی شد. با استفاده از استاندارد کیفی آب آشامیدنی مشخص شد که غلظت پارامترهای کیفی مورد بررسی در منابع آب زیرزمینی این دشت به غیر از پارامتر pH در برخی روستاها در بازۀ مجاز قرار دارد و بیشتر قسمت‏های شمالی و جنوبی این دشت از کیفیت کمتر آب برخوردار است. بنابراین، با مشخص شدن پهنه‏های دارای کیفیت نامطلوب در این تحقیق، مناطق اولویت‏دار برای اصلاح کیفیت آب و نیازمند مدیریت برداشت از منابع آب زیرزمینی شناسایی شد. UR - https://ije.ut.ac.ir/article_80169.html L1 - https://ije.ut.ac.ir/article_80169_73e1a6a4c45ee114b2ef0454bb122854.pdf ER -