ارزیابی تعادل اکوسیستمی در حکم‌رانی تلفیقی آب و غذا با استفاده از رویکرد بازیگر‌مدار انطباقی

نوع مقاله : پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد گروه مهندسی آبیاری و زهکشی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، ایران

2 استاد گروه مهندسی آبیاری و زهکشی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران ایران

3 دانشیار گروه مهندسی آبیاری و زهکشی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، ایران

4 دانشیار گروه باغبانی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، ایران

5 همکار پژوهشی انستیتوی نیوکاسل برای پژوهش در زمینۀ پایداری

چکیده

کاستی‏های حکم‏رانی تک‏بخشی، لزوم مراجعه به حکم‏رانی تلفیقی آب و غذا برای دستیابی به توسعۀ پایدار را افزایش داده است. در ‌پژوهش حاضر رویکردی توسعه داده شده است که حکم‏رانی آب و غذا را به‏‏صورت جامع و با استفاده از اصول حکم‏رانی پایدار ارزیابی می‏کند. شکست‏های موجود در حوضۀ آبخیز میناب و نبود چارچوب عملی برای ارزیابی و تحلیل حکم‏رانی جامع آب و غذا پژوهش حاضر را ضروری ساخته است. تدوین اصول حکم‏رانی پایدار آب و غذا با بهره‏گیری از پژوهش‏های موجود در زمینۀ حکم‏رانی پایدار و اهداف توسعۀ ‏پایدار انجام شد. بر این اساس در پژوهش حاضر، در مجموع 12 اصل و 69 شاخص برای حکم‏رانی پایدار آب و غذا تدوین شد. داده‏های پژوهش با استفاده از پرسشنامه و مصاحبۀ حضوری با 40 نفر از بازیگران مؤثر در حکم‏رانی آب و غذا به دست آمد. نتایج پژوهش حاضر‌ نشان داد ‌89/2 درصد از شاخص‏ها وضعیت مطلوب و 11/97 درصد نیز وضعیتی نامطلوب دارند. نمرۀ تعادل اکوسیستمی ‏حکم‏رانی آب و غذا 56/2 از 5 است و با توجه به نمرۀ 3 به عنوان وضعیت مطلوب، نارسایی‏های موجود در ساختار کنونی حکم‏رانی آب و غذا را گوشزد می‏کند. پژوهش پیش رو چالش‏های حکم‏رانی تلفیقی آب و غذا مانند مشارکت مؤثر ذی‌نفعان و تعادل اکوسیستمی بوم‏سازگان ‏طبیعی را نشان می‌دهد و به تعادل اکوسیستمی حکم‏رانی آنها کمک می‏کند. با توجه به رویکرد ارائه‌شده، ساختار حکم‏رانی موجود در مناطق گرم و خشک که وابستگی زیاد به کشاورزی و آب زیرزمینی دارند، از نظر بازیگر‏مدار و انطباقی بودن قابل ارزیابی است.

کلیدواژه‌ها


[1]. Béné, C. and A.E. Neiland, From participation to governance. A critical review of governance, co-management and participation in natural resources management. Policy, Economics and Social Science Discussion Paper Series, 2006. 74.
[2].  Rogers, P. and A.W. Hall, Effective water governance. Vol. 7. 2003: Global water partnership Stockholm.
[3].  Reutlinger, S., Poverty and Hunger: Issues and Options for Food Security in Developing Countries. A World Bank Policy Study. 1986: ERIC.
[4].  Reina-Usuga, L., T. de Haro-Giménez, and C. Parra-López, Food governance in Territorial Short Food Supply Chains: Different narratives and strategies from Colombia and Spain. Journal of Rural Studies, 2020.
[5].  Rousseau, M., A. Boyet, and T. Harroud, Politicizing African urban food systems: The contradiction of food governance in Rabat and Casablanca, Morocco. Cities, 2020. 97: p. 102528.
[6].  Fones-Sundell, M. and D. Saywell. Reporting back on Establishing water and food equity. in World Water Week in Stockholm. August 27-31 2012. 2012. Stockholm International Water Institute.
[7].  Sadeghi, S.H., et al., Application of water-energy-food nexus approach for designating optimal agricultural management pattern at a watershed scale. Agricultural Water Management, 2020. 233: p. 106071.
[8].  UNDP., Governance for sustainable human development. 1997: UNDP.
[9].  Pahl-Wostl, C., A conceptual framework for analysing adaptive capacity and multi-level learning processes in resource governance regimes. Global environmental change, 2009. 19(3): p. 354-365.
[10].            Pahl-Wostl, C., et al., From applying panaceas to mastering complexity: toward adaptive water governance in river basins. Environmental Science & Policy, 2012. 23: p. 24-34.
[11].            Pahl-Wostl, C., Water governance in the face of global change. Springer International Publishing: Switzerland. doi, 2015. 10: p. 978-3.
[12].            Wiek, A. and K.L. Larson, Water, people, and sustainability—a systems framework for analyzing and assessing water governance regimes. Water Resources Management, 2012. 26(11): p. 3153-3171.
[13].            Assembly, G., sustainable Development goals. SDGs), Transforming our world: the, 2015. 2030.
[14].            De Boer, C., et al., Water governance, policy and knowledge transfer: International studies on contextual water management. 2013: Routledge.
[15].            Lautze, J., Key concepts in water resource management: a review and critical evaluation. 2014: Routledge.
[16].            Kharanag, S.G., M.E. Banihabib, and S. Javadi, Challenges and solutions for the Groundwater Governance in Yazd-Ardakan Plain using DPSIR. Ecohydrology, 2019. 6(4): p. [Persian].
[17].            Sharifi Moghadam, E., et al., Water-energy-food nexus as a new approach for watershed resources management: a review. Environmental Resources Research, 2019. 7(2): p. 129-135.
[18].            Census of Population and Housing of Iran Statistics Center. persian. 2016. 28(3): p. 353-367.
[19].            Jozi, s.a., l. hosseini, and a. dehghani, Study of Environmental Impact of Minab Esteghlal Dam in Operation Phase Using a Combination of Modified and ICOLD Methods. 2016. 18: p. 129-141.
 
[20].            Jafar, Z. and H. Atai, Investigating the Impact of Climate Change and Droughts on Minaban Plains in the Last Two Decades on Earth Fractures. 13th Conference on Modern Research in Science and Technology, 2019(Sky Scientists): p. Electronic.
[21].            Hargrove, R., Introduction to masterful coaching. 2002, San Francisco, CA: Jossey-Bass/Pfeiffer.
[22].            Gibson, R.B., Sustainability assessment: basic components of a practical approach. Impact assessment and project appraisal, 2006. 24(3): p. 170-182.
[23].            Maas, A., Water, Governance and Sustainability: A Case Study of Water Allocation in Whiteman's Creek, Ontario. 2011, University of Waterloo.
[24].            Kuzdas, C., et al., Sustainability appraisal of water governance regimes: the case of Guanacaste, Costa Rica. Environmental management, 2014. 54(2): p. 205-222.
[25].            Cohen, B.E., Community food security assessment toolkit. 2002: US Department of Agriculture, Economic Research Service Washington, DC.
[26].            Parry, M., et al., Climate change and world food security: a new assessment. Global environmental change, 1999. 9: p. S51-S67.
[27].            Perez-Escamilla, R., et al., Food security measurement and governance: Assessment of the usefulness of diverse food insecurity indicators for policy makers. Global Food Security, 2017. 14: p. 96-104.
[28].            Badami, M.G. and N. Ramankutty, Urban agriculture and food security: A critique based on an assessment of urban land constraints. Global Food Security, 2015. 4: p. 8-15.
[29].            Moragues-Faus, A., R. Sonnino, and T. Marsden, Exploring European food system vulnerabilities: Towards integrated food security governance. Environmental Science & Policy, 2017. 75: p. 184-215.
[30].            Graham, J., T.W. Plumptre, and B. Amos, Principles for good governance in the 21st century. 2003: Institute on governance Ottawa.
[31].            Agrawal, A., The role of local institutions in adaptation to climate change. 2008, World Bank.
[32].            Falkenmark, M. and C. Widstrand, Population and water resources: a delicate balance. Population bulletin, 1992. 47(3): p. 1.
[33].            Jamour, R., M. Eilbeigy, and M. Morsali, Assessment of the Land Subsidence Crisis and the Advent of Salt Water in the Minab Plain Aquifer. 2019 [Persian] .
[34].            Sadeghi, S.h.r., et al., Experiences and Consequences of Transboundary Water Transmission in the World. 2016. 12(2): p. [Persian].
[35].            Tambaki, T., Land subsidence in the plain of Minab and its relation to the decline of groundwater level. Islamic Azad University, Bandar Abbas Branch, 2016. 6(4): p. [Persian].
[36].            Saravani, s. and m. tajrishi, Evaluation of Water Governance in Urmia Lake Basin and its Impacts on Basin Water Resources Status in Adaptive Management. 2018. 9(2): p. [Persian].
[37].            masahebi, h. and m. dadgar, Investigating the Challenges of Managing Water and Soil Resources in Minab and Providing a new solution to improve the existing situation. Genome Announc., 2019. 2(2): p.[persian[
[38].            Tahmasebi, M.R.N. and M. Chitsazan, Investigation of Causes of Surface Water Contamination in Minab Esteghlal Dam Basin. 2010. 8(1): p. [Persian].
[39].            Porter, J.R., et al., Food security and food production systems. 2017.
[40].            Kuzdas, C., et al., Sustainability assessment of water governance alternatives: the case of Guanacaste Costa Rica. Sustainability Science, 2016. 11(2): p. 231-247.
[41].            Paniagua, F. and G. Stocks, Conflict in Sardinal: The case of Costa Rica’s first public-private partnership for water infrastructure development. Bob Graham Center for Public Service, University of Florida, 2008.
[42].            Giordano, M., Global groundwater? Issues and solutions. Annual review of Environment and Resources, 2009. 34: p. 153-178.
[43].            Ballestero, M., V. Reyes, and Y. Astorga, Groundwater in Central America: its importance, development and use, with particular reference to its role in irrigated agriculture. Giordano, M. & Villholth, KG, The agricultural groundwater revolution. Opportunities and threads to development. International water Management Institute (IWMI), Colombo, Sri Lanka, 2007: p. 100-128.
دوره 7، شماره 2
تیر 1399
صفحه 359-371
  • تاریخ دریافت: 15 آذر 1398
  • تاریخ بازنگری: 25 اسفند 1398
  • تاریخ پذیرش: 25 اسفند 1398
  • تاریخ اولین انتشار: 01 تیر 1399
  • تاریخ انتشار: 01 تیر 1399