برآورد طول دوره رشد گندم دیم بر پایۀ روش ناحیه بندی اکولوژیکی FAO برای اقلیم ایران

نوع مقاله : پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری آبیاری و زهکشی، گروه مهندسی آب، دانشکدگان ابوریحان دانشگاه تهران

2 دانشیار، گروه مهندسی آب، دانشکدۀ فناوری کشاورزی ابوریحان، دانشگاه تهران

10.22059/ije.2023.360033.1733

چکیده

برای انجام برنامه‌ریزی مناسب جهت انجام عملیات زراعی و آگاهی از زمان مناسب کاشت گندم دیم، برآورد طول دورۀ رشد (LGP) و آغاز و پایان آن، اهمیت ویژه‌ای دارد. در این پژوهش طول دورۀ رشد گندم دیم به منظور طول آماری 30 ساله (1371 تا 1400) برای 38 ایستگاه سینوپتک کشور با بهره‌گیری از پارامترهای دما و بارش برآورد شده است. روش مورد استفاده برای برآورد طول رشد، روش پیشنهادی دستورالعمل ناحیه‌بندی اکولوژیکی سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO) است. در این روش با پیدا کردن نقاط تقاطع گراف‌های بارش و 50 درصد تبخیر و تعرق پتانسیل، آغاز و پایان رشد، طول دورۀ رشد استخراج شده و سپس، با نتایج ارائه‌شده برای طول دورۀ رشد در نشریۀ طبقه‌بندی اکولوژیکی سازمان فائو (GAEZ) و پژوهش‌های قبلی تخمین فصل رشد با روش درجۀ روز رشد، مورد مقایسه قرار گرفته است. برپایۀ نتایج به‌دست‌آمده، ایستگاه آستارا با داشتن 301 روز طول دورۀ رشد و ایستگاه‌های اصفهان، سراوان، طبس، سمنان، زاهدان و کرمان با داشتن صفر روز طول دورۀ رشد، به‌ترتیب بیشترین و کمترین طول دورۀ رشد را به خود اختصاص داده‌اند. همچنین نتایج نشان داد استفاده از روش FAO برای برآورد طول دورۀ رشد در مناطق خشک، تخمین‌های واقع‌بینانه‌تری را نسبت به روش درجۀ روز رشد به دست می‌آورد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Estimation of the Length of Growing Period of dry wheat based on the FAO ecological zoning method for the climate of Iran

نویسندگان [English]

  • Siavash Ansari 1
  • Saman Javadi 2
  • Seied Mehdy Hashemy Shahdany 2
  • Behzad Azadegan 2
1 PhD student, Department of Water Engineering, College of Aburaihan, University of Tehran. Iran
2 Associate Professor, Department of Water Engineering, College of Aburaihan, University of Tehran, Iran
چکیده [English]

In order to carry out the appropriate program for agricultural operations and to know the appropriate planting time of dry wheat crops, the length of the growth period and its beginning and end are special. The studies carried out during the growing period of dry wheat in the country are based on the growth degree day method, which does not exist for dry or semi-arid regions. In this study, the length of the dry season wheat growth period for a statistical length of 30 years (1371 to 1400) for 38 sinopic stations of the country by taking meteorological temperatures and precipitation, with the help of the proposed method of the ecological zoning guidelines of the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) and By finding the intersection points of the graphs of precipitation and 50% potential evaporation and transpiration, the beginning and the end, the length of the growth period has been estimated, which corresponds to the results presented for the length of the growth period in the ecological classification publication of the FAO organization. Results of the obtained results, Astara station with 301 days of growth period and Isfahan, Saravan, Tabas, Semnan, Zahedan and Kerman stations with 0 days of growth period are respectively the most and the least. to give have given. Also, the results showed that the use of the FAO method to estimate the length of the growth period in arid regions obtains more realistic estimates than the growth degree day method.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Temperature
  • Precipitation
  • Evapotranspiration potential
  • FAO
  • Wheat
  • Mhizha T, Geerts S, Vanuytrecht E, Makarau A, Raes D. Relative transpiration as a decision tool in crop management: a case for rainfed maize in Zimbabwe. African Crop Science Journal. 2012;201:47-57.
  • Mozafari G, Fatemi M, Dehghan H. Spatial analysis and evaluation of the trend of thermal units during the growing season caused by temperature changes in Iran. Natural Geography Researches. 2017;50(4):731-746 [Persian]
  • Fateh Sh, Rasuli A, Sari saraf B, Kamali Q. Investigating the cumulative heat units during the growing season of wheat in Iran, Climatology research journal. 2015;7(27-28):1-9[Persian]
  • Dugal D, Mohanty T, Panigrahi G, Mohapatra A, Nanda A, Swain S, Samant P, Determining Length of Growing Period for Crop Planning in East and South Eastern Coastal Plain Agroclimatic. International Journal of Environment and Climate Change Zone of Odisha. 2022;12(12):1093-1099
  • Sattar A, Kumar M, Bobade P,handrawanshi S. Assessing the length of growing season and drought incidence in Bihar. Journal of Agrometeorology. 2013;15(I):1-3.
  • Mahadevaswamy M, Ramsh S, Sreenvas S. Determining the Length of Growing Period (LGP) for efficient crop planning and sustaining farm productivity in the rainfed STZ of Karnataka.2016;42(1):20-23
  • Fischer G, Nachtergaele F.O, Prieler S.,Teixeira E ,Toth G, Van Velthuizen H, Verelst L, Wiberg D.  Global Agro-ecological Zones(GAEZv4.0). Model Documentation GAEZ. V.4.0. IIASA/FAO. 2021.
  • Pashakah P, Pirmoradian N, Khazdor N, Moshfegh H. Calibration and evaluation of three experimental methods of reference evapotranspiration estimation in some Iranian cities, Newar Scientific and Promotional Magazine. 2014;38(86-87):39-57[Persian]
  • Naqdi R, Shayanenjad M. Comparison of different estimation methods for reconstruction of monthly discharge data of the Karun watershed. Watershed Management Research Journal 2011;1(1);59-73[Persian]
  • Fischer G, De Pauw E, Van Velthuizen H.T, Nachtergaele F.O., Antoine J. A provisional world climatic resource inventory based on the length of growing period concept. In: Proceedings of a workshop on National Soil Reference Collections and Databases (NASREC). Papers and Country Reports.1996;3:30-43.
  • Agro-ecological Zoning Guidelines. FAO Soils Bulletin. FAO. Rome. Iraly. 1996;76
    12.Anon. Reports of the agro-ecological zones project. World Soil Resources Reports. FAO, Rome,Italy.1978;48
  • Maeda, E, Wiberg, D. A, Pellikka P.K. E. Estimating refrence evapotranspiration using sensing empirical models in a region with limited data vailability in Kenya. Applied Geography.2010;31:251-258.